מרכיבי מפתח בבישול יפני
המטבח היפני ידוע בפרופיל הטעמים הייחודי שלו, המתאפיין בשימוש במרכיבים עשירים באומאמי כמו רוטב סויה, מיסו ודאשי. מרכיבים אלו מהווים את הבסיס למאכלים יפניים רבים וחיוניים ליצירת הטעם המיוחד של המטבח היפני.
רוטב סויה
רוטב סויה הוא מרכיב עיקרי בבישול היפני ומשמש במגוון מנות, כולל מוקפצים, מרינדות ורטבים לטבילה. עשוי מפולי סויה מותססים, חיטה ומלח, לרוטב סויה יש טעם עשיר ומלוח המוסיף עומק ומורכבות למנות. ישנם סוגים רבים ושונים של רוטב סויה, כל אחד עם פרופיל הטעם שלו והשימוש המיועד שלו. רוטב סויה בהיר משמש לתיבול ולטבילה, בעוד רוטב סויה כהה משמש למרינדות ותבשילים.
מיסו
מיסו הוא משחת סויה מותסס המשמשת במרקים, מרינדות ורטבים. יש לו טעם עשיר ומלוח ומתואר לעתים קרובות כבעל טעם "בשרי" או "ארצי". מיסו מגיע בזנים שונים, כל אחד עם פרופיל טעמים וצבע משלו. המיסו הלבן, למשל, הוא עדין ומתוק, בעוד המיסו האדום הוא יותר חריף ומלוח.
דאשי
דאשי הוא מרק העשוי מקומבו מבעבע (אצות יבשות) ופתיתי בוניטו (דג מיובש). הוא משמש כבסיס למרקים, תבשילים ורטבים ויש לו טעם עדין, מלוח, עשיר באומאמי. דאשי הוא מרכיב מפתח במנות יפניות רבות, כולל מרק מיסו, מרק אטריות אודון ו-chawanmushi (רפרפת ביצים מלוחה).
מירין
מירין הוא יין אורז מתוק המשמש במרינדות, רטבים וזיגוג. יש לו טעם מתוק, מעט פרחוני, והוא משמש לעתים קרובות כדי לאזן את הטעמים המלוחים והמלוחים של רוטב סויה ומיסו. מירין משמשת גם להוספת גימור מבריק לתבשילים ולריכוך בשרים.
חומץ אורז
חומץ אורז הוא חומץ עדין ומעט מתוק המשמש במרינדות, רטבים לסלט ואורז סושי. יש לו טעם עדין שהוא פחות חריף מסוגי חומץ אחרים והוא חיוני ליצירת איזון טעמים מושלם במטבח היפני.
וואסבי
הוואסאבי היא משחה ירוקה וחריפה העשויה משורש צמח הוואסאבי. יש לו טעם חריף, לוהט המשמש לעתים קרובות כדי להוסיף בעיטה לסושי ולסשימי. הוואסאבי מוגש בדרך כלל כתבלין לצד רוטב סויה וג'ינג'ר כבוש.
תה ירוק
תה ירוק הוא משקה עיקרי ביפן והוא מוגש לעתים קרובות עם הארוחות. יש לו טעם עשבוני, מעט מריר והוא עשיר בנוגדי חמצון. תה ירוק משמש גם בבישול והוא מתווסף לרוב לקינוחים ולממתקים כדי להוסיף טעם וארומה עדינים.